Ensimmäinen joulu?

Minunlaisiani jouluvalmisteluita ovat kaupunkien jouluvalojen ja – koristelujen katselut oivalsin tänään saksalaisen Trierin kaupungin katuja tallustellessa. Tykkään kyllä poltella kynttilöitä sisälläkin tai soittaa joulumusiikkia ja luoda niillä tunnelmaa, mutta oman kodin sisustaminen isolla määrällä jouluaiheisia koristeita jne. ei ole minun juttuni. Ehkä se johtuu siitäkin, että elämäni joulut ovat enimmäkseen olleet perseestä. Joulu ei ole edustanut minulle lämminhenkistä aikaa perheen kesken vain nauttien yhdessä olosta ja yhdessä puuhaamisesta. Moni joulu on ollut nimeämättömistä syistä piinaavan kamalaa. Ja siksi olenkin terapioinut itseni pois oksettavasta tunteesta, jonka lähestyvä joulu on aiheuttanut, olemalla joko aivan yksin tai todella valikoidussa seurassa. Tehden enimmäkseen ei-jouluisia asioita. Viime vuonna en tehnyt edes mitään jouluruokaa. Ja koin, että joulu oli just hyvä.

Porta Nigra Trierissä.

Tulevalle joulullekin on ainostaan yksi vaatimus. Että keksii jotain kivaa. Ihan sama mitä se on. Mutta nämä tunnelmallisten kaupunkien jouluiset kauneudet ovat nostattaneet vuosien jälkeen jotain joulutunnelmaa aivan huomaamatta. Muistuttaen jollain tapaa ehkä jopa lapsuuden intoa. Jotenkin se tarttuu, kun näkee kaupunki toisensa jälkeen ihmisten (ja etenkin lasten) olevan aivan innoissaan joulutoreista ja touhuista. Aivan huomaamattani alkoin päivällä Luxemburgin ja Saksan rajajoen molemmin puolin ajellessa jopa laulamaan joululauluja. Ja jotain symbolista oli siinä, että minusta noussut laulu oli Ensimmäinen joulu. Laulettuani laulun oikein pysähdyin havaitsemaan, että nyt tulevana jouluna todella ensimmäisen kerran läsnä voi olla ilo ja rauha sulassa sovussa. Jollain uudistetulla tavalla, jonka muodon valitsen itse. Se ajatus liikuttaa.

Yksi yritys vangita maisemaa.

On muuten hehkutettava Luxemburgin maalaismaisemia. Kauneimmat maisemat, mitä on ollut koko reissun aikana. Tarkoitan tuolla nyt ympäröivää luontoa. Maisema polveilee ja tarjoilee joka puolelle näkymää, joka usvaisessa tunnelmassa oli mystinen ja laittoi toistuvasti haukkomaan henkeään. Valitettavasti tuosta silmäkarkista ei vain mikään kamera kykene ottamaan talteen sitä kokonaisnäkymää. Eikä varsinkaan vauhdissa, kun huonosti pystyi keskelle tietä pysähtelemään. Toki matkanteko ei ollut mitenkään rivakkaa, kun isoja rinteitä kiivettiin välillä ylös ja sitten lasketeltiin alas. Ja hetkellisen täyden stopin aiheutti yllättäen tien poikki rynnännyt lehmälauma. Eivätkä muuten olleet karkumatkalla, vaan ihan oikeasti sillä laumalla oli kaksi erillistä isoa palstaa laiduntaa ja keskellä meni pieni asfaltoitu tie. Nämä lehmät selvästi tiesivät, missä ”koti” on, kun mitään aitausta ei sitä ilmaisemaan tarvittu.

Varsinkin tämä löntystelevä kaveri oli mahdottoman tietoinen, että miten ohikulkevien autojen kanssa toimitaan. Viisas.

Hetkittäin on kyllä, ja tänään taas, hyvin hämmentynyt mieli. Elämysten ja näettyjen asioiden kimara on niin nopeatahtista ja olemuksen läpäisemää. Kokemuksia, jotka yksittäisenä jo olisivat olleet niitä elämän isoja huippuhetkiä, tulee nyt perätysten helminauhana. Vaatii aikaa sopeutua ja antaa kaiken laskeutua itseen. Ja tämä muuttaa ihmistä, huomaan jo nyt. Koska onhan tämä jotain itselle entuudestaan käsittämätöntä, että perjantaina heräsin Ranskassa, vietin yön Waterloon taistelukentällä Belgiassa (Waterloosta kirjoitan myöhemmin lisää), sitten yö jälleen Saksassa, tänään päivällä oli koukku Luxemburgin puolella ja nyt olen taas Saksassa. Ja huomenna on tarkoitus mennä vielä Luxemburgin kautta kohti Ranskaa, johon onkin seuraavaksi tarkoitus keskittyä useamman päivän ajaksi. Tää kaikki meinaa saada pään pyörälle. Mutta hyvällä tavalla. En ole ensimmäinen, joka matkustaa eli ei tämä nyt sikäli ole mitään ainutlaatuista. Mutta itselle tämä kaikki on ollut tähän asti vain unelmaa. Jotain kaukaista fantasiaa, jonka toteutumiseen ei koko aikaa ole todellakaan kyennyt uskomaan. Ja nyt kun tämä kaikki on totta, niin tämä on jotain enemmän kuin vain unelman toteuttamista ja ihan hiton siistiä. Tämä vaikuttaa syvälle ihmisyyteen minussa jollain sellaisella tavalla, jonka sanoittaminen onnistuu vasta pidemmän sulattelun jälkeen. Toistaiseksi osaan tiivistää sen vain samaan elämä.

#matkailuautollaeurooppaan #seikkailu #matkailu #matkailuauto #karavaanari #travelling #travel #caravanlife #caravan #germany #deutschland #luxemburg #christmas

Julkaissut N'nea, Graalion Oy

N'nea eli Anne Siirilä on Graalion Oy:n omistajayrittäjä, sielunlaulaja, kasvun kompassi ja neomaagi. Kysyttävää? Ota yhteyttä +358 44 3732 771 tai graalion@graalion.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: