Sano juusto!

Tai tarkemmin sanottuna Gouda. Paikka, jossa betoniporsaatkin ovat juuston mallisia. Ja ihan aiheesta. Tuskin kovinkaan moni on ollut kuulematta gouda-juustosta. Isompi hämmästys voinee olla se, että juusto on saanut nimensä todellisen paikan nimestä. Se vähän harmittaa, että viime perjantaina tuli ajettua vahingossa aivan Edamin vierestä. Eli kyllä vain, myös Edam on lähtöisin hollantilaisesta pienenstä kaupungista. Rotterdamilaisen uuden tuttavuuden suusta kuultua vapaasti kääntäen, hollantilaisille juusto on kaikki kaikessa. Vielä tällä reissulla jäi kuitenkin selvittämättä, että minkä muiden tuttujen juustojen koti täältä Hollannista oikein löytyy.

Mutta maanantai oli tavallaan yhden sortin juhlapäivä, kun pääsin vierailemaan aidossa goudalaisessa juustokaupassa maistellen eri juustoja. Kaikkia ei kehdannut nakertaa, vaikka maistiaisia olikin tarjolla, mutta laskemattakin tiedän, että maisteltuja juustoja oli monta. Ja niistä useampi oli viedä kielen mennessään. Rekkakuormaa ei kuitenkaan lähtenyt matkaan, vaan yksi kohtuullisen kokoinen pala iäkästä goudaa. Kun matkustetaan pienellä budjetilla, niin ei voi käydä ahneeksi. Eikä alle 6 euroa ollit siitä kimpaleesta todellakaan paljon! Mutta onnekseni Goudassa oli maanantaina useimmissa erikoisliikkeissä vapaapäivä. Itsekuri pysyi siten vaivatta aisoissa. Moni riemua herättävä ikkunaostoskohde kuitenkin löytyi, kuten legoja irtotavarana myyvä lelukauppa (olis saanu valita mitä väriä, mallia ja kuinka paljon!) sekä vain joulukoristeisiin keskittynyt myymälä. Ylipäätään pitkin Hollantia on näkynyt myös hassuja pikku kauppoja, jotka myyvät kaiken maailman pientä koriste-esinettä tai tilpehööhiä. Mutta ei mitään liki roskaksi luettavaa muovikamaa, vaan puusta, metallista, kivestä jne. tehtyä käsityötä. Eli kauniita ja persoonallisia esineitä, joita joku on valmistanut hellyydellä ja varmasti paikoin myös ajan kanssa.

Ja tuskin parempaa ensimmäisen adventin viettoa olisi voinut keksiä, kuin kierrellä sunnuntai-iltana tuon pienen kaupungin hiljaisuudessa katsellen jouluvaloja, kuunnellen kirkonkelloja (joka pitäjässä on jokin oma kaunis melodiansa) ja ylipäätään tunnelmoiden historian havinan keskellä. Tämä kaupunki oli aivan uskomattoman kaunis.

Sen ehdin oppimaan, että Pyhän Johanneksen kirkko on kuuluisa lasitöistään. Katulampuissa oli jäljitelty ikkunoiden kuvaelmia.

Se tosin herätti suurta ihmetystä tässä matkaajassa, kun kirkkoon oli peräti 9 euron sisäänpääsymaksu. Jäi maksamatta. Koko reissun kauneimmat värilliset ikkunalasit upeine kuvineen tuossa Pyhän Johanneksen kirkossa kyllä oli. Mutta jotenkin vastustaa ajatus siitä, että kirkkoon sisään päästäkseen pitää antaa rahaa. Olkoon kuinka kuuluisa kirkko tahansa.

#matkailuautollaeurooppaan #seikkailu #matkailu #nähtävyydet #nähtävyys #matkailuauto #juusto #gouda #karavaanari #travelling #travel #caravan #caravanlife #sightseeing #hollanti #holland

Julkaissut N'nea, Graalion Oy

N'nea eli Anne Siirilä on Graalion Oy:n omistajayrittäjä, sielunlaulaja, kasvun kompassi ja neomaagi. Kysyttävää? Ota yhteyttä +358 44 3732 771 tai graalion@graalion.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: