Voihan kanaali…

… sillä niitä täällä Hollannissa ihan todella on, ei ole vain huhu. Tälle kartturille ne toivat myös odottamattoman haasteen, kun joutui parikin kertaa todeta ettei tästä mennä, kun on vesi välissä. Ja ei kun lennosta navigoinnin improvisaatiota… Niistä on selvitty, mutta tämän Hollannin suhteellisen aggressiivisen kuljettajakaartin ansiosta tuskanhiki meinasi tulla kuljettajan lisäksi kartturillekin. Ja taajamien kapeat ja kiemurtelevat mukulakivikadut ovat kuskille paikoin taatusti painajaismaisia.

Päivä alkoi kuitenkin leppoisasti kävellen pitkin Sneekiä. Ensimmäisen kerran iski jopa se epäuskoinen riemun tunne, että minä todella kävelen tässä pitkin Hollannin maaperää kanaalin varrella. Sisuksissa ihan hetken aikaa jokin heitti kärrynpyörää. Ei haitannut edes hiuksia nostattava sekä ytimiin menevä tuuli tai melko pilvisen harmaa sää. Itse Sneekin kaupunki nähtävyytenä ei tehnyt ehkä samanlaista wau-hetkeä kuin Saksan kaupungit. Ihmisten asenne tässä ei-jättiluokan kaupungissa oli silti hektisen maailmankaupungin. Koko ajan sai olla varuillaan, että ei ole tiellä jos hetkeksi jäi jotain ihailemaan. Mutta on noissa kanaaleissa oma viehätyksensäkin. Ja oli aika reteen näköistä myöhemmin Medenblikissä, kun ihmisillä oli talon edessä kanaalissa parkissa veneitä. Olis mullakin, jos tuollaisessa sijainnissa asuisin. Ihan varmana päristelisin pienellä moottorilla tai soutelisin hissukseen veneellä kauppaan. Viheltelsin ja ojentaisin kaulahuivia, joka tuulen vaikutuksesta olis kuitenkin koko ajan silmillä. Olis sekin…

Medenblikissä tuli ihan tarkoituksella käytyä linnan pihassa. Siinä kohtaa satoi jo sen verran rivakasti tuulen kera vaakaan, että oikein kiertämällä ei tehnyt mieli pyöriä siinä pihalla. Eikä pihaan päässyt suljetuista porteista. Tällä reissulla on tullut havaittua, että näin marraskuussa maassa toisensa jälkeen monet nähtävyydet on suljettu. Ja yleiset vessat. Toki osa vessoista on kiinni myös koronarajoituksista johtuen. Tuo muuten yllättävää haastetta matkan etenemisiin.

Radboudin linna Medemblikissä

Ennen Medenblikiä oli myös ihan autoillen häkellyttävän vaikuttava kokemus, kun ylitettiin 32,5 kilometriä pitkä Afsluitdijk, joka on IJsselmeerin ja Waddenzeen välillä oleva pato. Kuski sai pitää ihan tosissaan herkeämättä ratista kiinni, kun tuuli yritti viedä oikealle ja vasemmalle ja vastaantulevat sekä edessä olevat rekat tekivät pyörteitä. Oli se pelkääjän paikallakin melkein kuin ajelu jossain huvipuiston laitteessa. Kesto vain jotain toista, kun reilussa 30 kilometrissä menee jo aikaakin enemmän kuin muutamia minuutteja. Waddenzeestä ei juuri sen padon takia nähnyt mitään, mutta vasemmalle puolelle levittyvän IJsswlmeerin aallokko sai haukkomaan henkeään. Jos padosta huolimatta on tuollaiset tyrskyt, niin ymmärtää miksi se pato todella tarvitaan. Mutta oli tämän reissun vaikuttavin tienpätkä visuaalisesti tähän mennessä. Ja tarkemmin ajateltuna ihan koko tähän astisen elämän.

Siinä on yli 30 km matkalla vettä ympärillä molemmin puolin, vaikka Maps ei sitä selkeästi näytäkään.

#matkailuautollaeurooppaan #matkailu #seikkailu #nähtävyydet #kirkko #pato #kanaali #linna #sneek #medenblik #afsluitdijk #hollanti #travel #travelling #sightseeing #caravan #caravanlife #castle #canal #church #dam #holland #netherlands

Julkaissut N'nea, Graalion Oy

N'nea eli Anne Siirilä on Graalion Oy:n omistajayrittäjä, sielunlaulaja, kasvun kompassi ja neomaagi. Kysyttävää? Ota yhteyttä +358 44 3732 771 tai graalion@graalion.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: