Paikka, joka on nähnyt kauhuja

Esterwegen keskitysleirin pienoismalli

Saksan viimeinen kohde oli ystävän (kiitos, tiedät kyllä kuka 😘) viime hetkellä vinkkaama Esterwegen keskitysleiri. Paikka toimi jo ennen sotaa länsimaidenkin paikan päällä ihailtuna pakkotyöleirinä, mutta sodan alettua muuttui poliittisten ja sotavankien keskitysleiriksi. Leirillä suoritettiin myös kapteeniksi naamioituneen 19-vuotiaan korpraali Willi Heroldin toimeenpanema 172 hengen massamurha aivan sodan loppuvaiheilla. Tästä tapauksesta on tehty myös elokuva nimeltä Kapteeni (der Hauptmann), joka on muuten edelleen Yle Areenassa katsottavissa. Uskomatonta kyllä itse tulin katsoneeksi elokuvan vasta 1,5 kuukautta sitten tietämättä tästä edessä olevasta kokemuksesta.

Tuhoutuneen leirin paikka tänä päivänä

”Nämä seinät ovat nähneet itkuni
Ja miten kovetin itseni kuvottavan väkivallan alla
Nämä seinät kuulivat myös huudot
ja sen hiljaisuuden, joka edelsi lopun alistumisessa
Ja vielä ne seinät jatkavat oloaan
Kertovat tarinaa niille, jotka ääreensä kutsun kuuli” ~minä veistin vierailun jälkeen

Muut merkkaamassa parakkien sijainteja

Esterwegin keskitysleiri tuhoutui liittoutuneiden pommittaessa leirin maan tasalle. Sanomatta lienee selvää, että tämä kohde kosketti syvältä. Nessuja varasin mukaan, mutta paikalla ollut koululaisryhmä varmisti, että tällä kertaa vesihanat jäivät kiinni.

Ja sitten Hollantiin…

Tänään vuorossa oli myös rajan ylitys Hollannin puolelle (näkyy videolla) ja ensimmäisenä Hollannin kohteena Assenin kuuluisa MotoGP-rata.

TT Circuit Assen

#matkailuautollaeurooppaan #seikkailu #matkailu #matkailuauto #nähtävyydet #esterwegen #ged_esterwegen #keskitysleiri #rajanylitys #TTCircuitAssen #travelling #travel #caravanlife #caravan #germany #deutschland #hollanti #holland

Julkaissut N'nea, Graalion Oy

N'nea eli Anne Siirilä on Graalion Oy:n omistajayrittäjä, sielunlaulaja, kasvun kompassi ja neomaagi. Kysyttävää? Ota yhteyttä +358 44 3732 771 tai graalion@graalion.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: